Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, π.χ. δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπάρχουν εννέα χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.
Ο καλός και τακτικός ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη διασφάλιση της καλής ψυχικής υγείας. Άλλωστε ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη συχνά επιδεινώνονται από τον ανεπαρκή ύπνο . Οι ειδικοί προτείνουν απλές αλλά αποτελεσματικές τεχνικές που συμβάλλουν σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.
1) Βάλτε «στοπ» στην τεχνολογία
Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι ένας χώρος που ο κάθε άνθρωπος σχετίζει με τον ύπνο. Καλό θα είναι, λοιπόν, να αφαιρέσετε οποιουσδήποτε περισπασμούς μπορεί να ενοχλήσουν τον ύπνο σας, όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ή το κινητό τηλέφωνο δίπλα από το κρεβάτι. Θα μπορέσετε έτσι να χαλαρώσετε και να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα.
Επιπλέον, το μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι ηλεκτρονικές συσκευές έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο, προκαλώντας σχετικές διαταραχές. Αποφύγετε τη χρήση τέτοιων συσκευών δύο ώρες πριν τον ύπνο για να μειώσει τις επιπτώσεις τους.
2) Αντιμετωπίστε τα σωματικά συμπτώματα
Όπως ένας άνθρωπος που έχει καταρροή ή πονοκέφαλο δεν μπορεί να κοιμηθεί, έτσι και άλλα σωματικά προβλήματα υγείας μπορούν να αποτρέψουν έναν καλό βραδινό ύπνο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και δοκιμάστε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.
3) Ρυθμίστε το φως, τους ήχους και την θερμοκρασία του δωματίου
Έντονο φως ή ήχοι εντός και εκτός του δωματίου είναι πιθανό να σας δυσκολέψουν να αποκοιμηθείτε ή να μην ξυπνήσετε ξαφνικά. Για πράγματα που δεν μπορείτε να αποφύγετε, δοκιμάστε τις μάσκες ματιών ή ωτοασπίδες. Η θερμοκρασία του δωματίου είναι, επίσης, σημαντική, γι’αυτό αν κοιμάστε με κάποιον που έχει διαφορετική προτίμηση στη θερμοκρασία του χώρου δοκιμάστε τα ξεχωριστά σκεπάσματα ή άλλες λύσεις που θα κάνουν τον ύπνο σας πιο εύκ απολαυστικό.
4) Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης
Ένας άνθρωπος που σκέφτεται πώς θα κοιμηθεί ή πιέζεται για να το πετύχει, σίγουρα δεν κοιμάται καλά και επαρκώς. Μάθετε τρόπους για να χαλαρώσετε το μυαλό και το σώμα σας πριν τον ύπνο και δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
5) Επιλέγετε τρόφιμα που ενισχύουν τον ύπνο
Το ρύζι, η βρώμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας τροφοδοτούν με τον αμινοξύ τρυπτοφάνη που θεωρείται ότι αυξάνει την επιθυμία για ύπνο. Αντίθετα, καλό είναι να αποφεύγετε την καφεΐνη, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο.
6) Αποφεύγετε το αλκοόλ
Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και μπορεί να σας κρατήσει ξάγρυπνους καθώς οι επιδράσεις του μειώνονται. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία ή αφυδάτωση, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
7) Ασκηθείτε σε τακτική βάση
Η τακτική άσκηση βοηθά στον καλύτερο ύπνο, καθώς μειώνει το άγχος και ανακουφίζει από το στρες. Η άσκηση νωρίς το πρωί είναι καλύτερη, επειδή αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης στο σώμα, πράγμα που αν συμβεί αργά το απόγευμα μπορεί να μην σας επιτρέψει να αποκοιμηθείτε εύκολα.
8) Μην κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να κοιμηθείτε για λίγο μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, αν δεν νυστάζετε υπερβολικά και δεν είστε σε κατάσταση που να διατρέχετε κίνδυνο (π.χ. όταν οδηγείτε), καλό θα είναι να αποφύγετε να κοιμηθείτε. Δοκιμάστε να κάνετε ένα σύντομο περίπατο, να πάρετε καθαρό αέρα ή να ασχοληθείτε με κάτι άλλο που θα σας ξυπνήσει.
9) Αν δεν είστε κουρασμένοι, μην μένετε ξαπλωμένοι
Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μην παραμένετε στο κρεβάτι ανησυχώντας για το πότε θα σας πάρει ο ύπνος. Σηκωθείτε και περπατήστε, πιείτε ένα χαλαρωτικό ρόφημα, διαβάστε ένα βιβλίο και επιστρέψτε στο κρεβάτι όταν νυστάξετε περισσότερο.