Σημαντικό είναι το πρόβλημα στην Α’ και Β’ Διεύθυνση Αθήνας , όπου υπάρχει και μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτούμενων κάθε χρόνο.
Μια ακόμα δυσλειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί να παραμένουν για τουλάχιστον δύο μήνες χωρίς κανένα εισόδημα και και να αναγκάζονται να προστρέχουν σε δανεισμούς και συγγενείς για να ζήσουν μέχρι να ξεκινήσει η καταβολή της σύνταξής τους, επισημαίνει στο alfavita.gr εκπαιδευτικός.
Οπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός κ. Αντώνης Αναγνωστόπουλος, η πολιτεία (Υπουργείο Παιδείας) ζητάει και υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, να δηλώνουν παραίτηση στο χρονικό διάστημα 1 – 10 Φεβρουαρίου κάθε έτους. Οι εκπαιδευτικοί που δηλώνουν παραίτηση σε αυτό το χρονικό διάστημα μισθοδοτούνται μέχρι και τον Αύγουστο του συγκεκριμένου έτους που δήλωσαν παραίτηση και μετά κάθε μισθοδοτική παροχή σταματάει για τουλάχιστον 2 μήνες.
«Η Υπηρεσία στην οποία ανήκουμε οι εκπαιδευτικοί (Διεύθυνση Δευτροβάθμιας Εκπαίδευσης) ,δεν μπορεί και δεν εξετάζει αν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση ,επομένως κάθε εκπαιδευτικός πρίν δηλώσει παραίτηση πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον 120-150 ευρώ ,σε εργατολόγο για να εξακριβώσει αν πράγματι πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Και η πληροφορία που θα πάρει πρέπει να διασταυρωθεί και να επανελεγχθεί για να είναι κάποιος σίγουρος.
Αφού δηλώσει παραίτηση ο εκπαιδευτικός ,η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας , κινεί τις διαδικασίες παραίτησης και στις 31/8 του έτους βγαίνει το ΦΕΚ απόλυσης και σταματάει κάθε πληρωμή. Ενώ έχει κατατεθεί στην υπηρεσία αίτηση συνταξιοδότησης ,σύμφωνα με το νόμο (4151/2013) πρέπει η υπηρεσία εντός 15 ημερών να υποβάλει το ΔΑΥΚ (δελτίο ατομικής κατάταξης συνταξιούχου) στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ,για να αρχίσει η καταβολή του «έναντι» των συντάξεων.
Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ,όμως για διάφορους λόγους (πιθανόν λόγω έλλειψης προσωπικού) , υποβάλουν τα ΔΑΥΚ μετά από ένα ,ενάμισυ και 2 μήνες με συνέπεια να μένουμε απλήρωτοι για 2 μήνες τουλάχιστον. Σημαντικό είναι το πρόβλημα στην Α’ και Β’ Διεύθυνση Αθήνας , όπου υπάρχει και μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτούμενων κάθε χρόνο
Πως αλήθεια θα εξυπηρετηθούν οι τρέχουσες καθημερινές οικονομικές μας ανάγκες, όταν για 2 μήνες μένουμε απλήρωτοι;»
Πηγή: alfavita.gr