Το στίγμα που θα επιδιώξει να δώσει το Μαξίμου στην επικείμενη ΔΕΘ θα αφορά καίριους τομείς της καθημερινής ζωής, με έμφαση στο κόστος ζωής
Ολο και γεμίζει το «καλάθι» της ΔΕΘ με παροχές και μέτρα, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος αλλά και του Δημογραφικού, την αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, καθώς και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Δύο ημέρες πριν από την πρωθυπουργική μετάβαση στη συμπρωτεύουσα ενόψει της 88ης ΔΕΘ, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του Βελλιδείου έχουν οριστικοποιηθεί και το οικονομικό επιτελείο καθορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες με διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «καλάθι» της ΔΕΘ
Το στίγμα που θα επιδιώξει να δώσει το Μαξίμου στην επικείμενη ΔΕΘ θα αφορά καίριους τομείς της καθημερινής ζωής, με έμφαση στο κόστος ζωής, στην αγορά εργασίας, με το βλέμμα στον κεντρικό στόχο της ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών, που αποτελεί άλλωστε τη βασική κυβερνητική προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία. Από τη Θεσσαλονίκη το κύριο μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψει ο πρωθυπουργός είναι η επανεκκίνηση με επίκεντρο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, στο πνεύμα ότι οι πολίτες αναμένουν από την κυβέρνηση περισσότερη δουλειά και μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας.
Και σε αυτό το πλαίσιο μετά τη ΔΕΘ αναμένεται «οργασμός» νομοθετικών πρωτοβουλιών, με το προσεχές φθινόπωρο να αποτελεί την πιο δημιουργική περίοδο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της υλοποίησης κομβικών δράσεων και πολιτικών.
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα Στεγαστικό και Δημογραφικό
Ως προς τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες το Στεγαστικό καταλαμβάνει μεγάλη μερίδα της πίτας με την ανακοίνωση του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», όπου διευρύνονται τα όρια για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει για την επόμενη διετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά. Παράλληλα, αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες.
Στη διαπιστωμένη δυσκολία των πολιτών για εύρεση προσιτής στέγης εξετάζονται περιορισμοί για τη βραχυχρόνια μίσθωση ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση, χορήγηση κινήτρων και αντικινήτρων ώστε να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά.
Επιπλέον, αναμένεται ενεργοποίηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών, μέτρο που θα ενισχύσει τις πολύτεκνες οικογένειες.
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και το Δημογραφικό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει, μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων, να στηρίξει την οικογένεια και να δώσει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να προγραμματίζουν την επόμενη μέρα με μεγαλύτερη ευκολία. Επομένως εξετάζεται αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού καθώς και αναμόρφωση των υπολοίπων, ενώ θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, το τρίτο παιδί και ούτω καθεξής.
Επίσης, αναμένονται φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζόμενους γονείς, η επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.
Παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους
Οι παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους αναμένεται να εστιαστούν στην αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%.
Επιπλέον, πιθανή είναι η χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025 και η μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης.
Αλλαγές θα υπάρξουν στον τρόπο και στο ύψος του επιδόματος ανεργίας, που θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων. Επίσης, θα είναι ετεροβαρές, δηλαδή περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.
Ανακοινώσεις θα υπάρξουν για την ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών.
Πηγή: Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή. Αναδημοσιεύτηκε στα Parapolitika.gr