Ανατροπές συνολικά στις συντάξεις χηρείας φαίνεται πως φέρνει το «αγκάθι» που έχει προκύψει με εκείνες του ιδιωτικού τομέα.
Επί τάπητος έχει πέσει το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ισχύοντος καθεστώτος και ενώ το Υπουργείο Εργασίας αναζητά τρόπους για να περικόψει τις συντάξεις με τέτοιο τρόπο ώστε οι χήρες/οι να … πέσουν στα «μαλακά» ώστε να μην χρειαστεί να επιστρέψουν άμεσα υπέρογκα ποσά στον ΕΦΚΑ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξει περικοπή στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα και αυτό γιατί βάσει του νόμου 4387/2016 -του γνωστού δηλαδή νόμου Κατρούγκαλου- έπρεπε να περικοπούν στο μισό οι συντάξεις χηρείας για όλους τους συνταξιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του Δημοσίου τομέα.
Εντούτοις, το 2019 «κουρεύτηκαν» μόνο αυτές του Δημοσίου και εκείνες του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ), αλλά δεν εθίγησαν οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα, λόγω προβλημάτων στο «λογισμικό».
Όλα τα σενάρια για τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας
Σε αυτό το πλαίσιο αναζητείται «φόρμουλα», ώστε να περικοπούν με… ήπιο τρόπο και να περιοριστεί το ποσό των αναδρομικών που θα πρέπει να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ από το 2020 οι χήρες/οι με συντάξεις του ιδιωτικού τομέα.
Το «ψαλίδι» εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.
Η εφαρμογή του νόμου θα έχει αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι θα ζητηθεί από τις χήρες του ιδιωτικού τομέα να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ ως αχρεωστήτως καταβληθείσες υπέρογκες αποδοχές, δεδομένου ότι η εκκρεμότητα αυτή κλείνει σχεδόν 4 χρόνια.
Μία από τις λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι απλά να εξοφληθούν τα αναδρομικά μέσω παρακράτησης στις συντάξεις σε πολλές δόσεις.
Σκέψεις για επανεξέταση των συντάξεων χηρείας
Άλλωστε, το υπουργείο δείχνει να έχει περιορισμένο πεδίο ελιγμών, καθώς οποιαδήποτε «ευνοϊκή» ρύθμιση του ζητήματος που έχει προκύψει, υπέρ των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα θα προκαλούσε αντιδράσεις από τους υπόλοιπους συνταξιούχους, όπως εκείνοι του Δημοσίου που υπέστησαν πριν από 4 χρόνια κανονικά το «ψαλίδι».
Έτσι, προκειμένου να μην προκύψουν διεκδικήσεις που θα έχουν κόστος για τα κρατικά ταμεία πιθανότατα θα προσφύγει στην λύση της εφαρμογής των προβλεπόμενων και κατόπιν παρακράτησης των αναδρομικών σε αρκετές δόσεις.
Με «φόντο» όμως το συγκεκριμένο ζήτημα, γίνονται σκέψεις για «λίφτινγκ» του καθεστώτος των συντάξεων χηρείας και στην επανεξέταση του σχετικού πλαισίου.
Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι πιθανές αλλαγές είναι:
– μείωση 50% μόνο σε μία σύνταξη
– Δυνατότητα επιλογής της σύνταξης που θα επιβάλλεται η μείωσης (πχ στην χαμηλότερη από τις δύο)
– Να επιτρέπεται στους συνταξιούχους χηρείας να εργάζονται.