Μισές αυξήσεις σε… μισούς συνταξιούχους, αναπροσαρμογές στο δημόσιο μόνο τα… ζυγά έτη και «φόρους δίχως νόμο» εξήγγειλε ο Μητσοτάκης για τη νέα χρονιά.
Η εναρκτήρια, του νέου οικονομικού έτους, πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ παραπέμπει σε μια από τις πιο δύσκολες μετα-μνημονιακές χρονιές. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει για τέταρτο συνεχόμενο έτος οδηγώντας τις τιμές στα τρόφιμα έως 50% υψηλότερα, η ενέργεια και το ρεύμα υπακούουν μόνο στα χρηματιστηριακά ράλι, η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση στέγης (κυρίως τα νέα ζευγάρια και οι φοιτητές), ενώ οι πραγματικοί-μέσοι μισθοί διαμορφώνονται ελάχιστα πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Απέναντι σε αυτή την δύσκολη εξίσωση επιβίωσης για τις οικογένειες, η κυβέρνηση έδειξε να μην θέλει να προσφέρει ούτε «ασπιρίνες».
Από τα σοκ της ομιλίας Μητσοτάκη επισημαίνουμε:
– Στις αρχές του 2025 δεν προβλέπονται καθόλου αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι όποιες αναπροσαρμογές παραπέμφθηκαν για την επόμενη άνοιξη. Είναι κάτι που συνέβη και το 2023, άρα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι οι μισθοί στο δημόσιο θα αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό μόνο κάθε δεύτερη χρονιά (μονά έτη…)
Το γεγονός αυτό, συν τις κομματικές επετηρίδες για τις τοποθετήσεις και τα μπόνους στα στελέχη του δημοσίου, οδηγεί σε πλήρη διάλυση τη Δημόσια Διοίκηση και σε καθολική αδυναμία να ανταποκριθούν οι εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί στις νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές.
Φόροι δίχως… νόμο
Η διατήρηση του ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα επί αγαθών και υπηρεσιών που συνεχώς ανατιμώνται, σε συνδυασμό με την μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας είναι μια νέα, συνεχώς εντεινόμενη, πηγή υπέρ-εσόδων. Και πρόκειται για νέους φόρους χωρίς… νόμο.
Οι υπέρογκες κρατικές εισπράξεις που επιβάλλονται με οριζόντιο τρόπο (έμμεσοι φόροι) και η μη αναπλήρωση του χαμένου, από τον πληθωρισμό, εισοδήματος θα οδηγήσει σε νέα διεύρυνση του οικονομικού χάσματος και το 2025.
-Η μείωση των εργοδοτικών-ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα θα γίνει σε βάρος των εσόδων του ΕΟΠΥΥ (υπέρ Υγείας). Αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων στα φάρμακα και τις υγειονομικές υπηρεσίες, κάτι που οδηγεί σε στέρηση των υγειών πόρων για την αναγκαία αναστήλωση του ΕΣΥ. Το δημόσιο σύστημα Υγείας οδηγείται σε πλήρη αποσάθρωση λόγω: α/των παραχωρήσεων προς τους ομίλους των ιδιωτικών κλινικών, β/της ιδιωτικής συμμετοχής των ασθενών και γ/ από την… επιδότηση (μείωση ασφαλιστικών εισφορών) για τη βελτίωση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων
Κατά τα λοιπά:
Μόνιμα στη γωνία οι συνταξιούχοι
1. Οι «αυξήσεις» στους συνταξιούχους το 2025 θα είναι κατώτερες του τρέχοντος (επίσημου) πληθωρισμού (2,2%-2,5% με πληθωρισμό άνω του 3% φέτος), ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων χρόνων (αναπροσαρμογή κατά 50% επί του ΑΕΠ και μόλις κατά 50% επί του πληθωρισμού). Αυτό αποτελεί τη πρώτη κρυφή μείωση αφού εγκαταλείπεται η νομοθετημένη πρόβλεψη για αύξηση των συντάξεων στο ύψος του μέσου μισθού.
2. Για τρίτη χρόνια περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς» (900.000 άτομα το 2023 και 750.000 το 2024). Αντί αυξήσεων θα δοθεί σε 650.000 εκ αυτόν εφάπαξ επίδομα 100-200 ευρώ τα Χριστούγεννα.
Πρόκειται για περίπου 650.000 παλαιοί συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ το μήνα (με «προσωπική διαφορά») οι οποίοι θα λάβουν επίδομα 100, 150 και 200 ευρώ.
3. Περίπου 760.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση στα τέλη του χρόνου, ενώ η εφάπαξ ενίσχυση θα επεκταθεί σε 220.000 δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες θα ενισχυθούν με 200 ευρώ και 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος οι οποίοι θα λάβουν τον Δεκέμβριο συν 50% (επιπλέον 108 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, 162 για ζευγάρι ή μονογονεϊκή οικογένεια κ.λπ.).
4. Για μία ακόμη χρονιά δεν προβλέπεται καμία αναπροσαρμογή στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες προβλέφθηκαν (και καταβλήθηκαν προς τούτο οι αναλογούσες εισφορές), για να ενισχύουν το εισόδημα περισσοτέρων από 1,3 εκατ. συνταξιούχων.
5. Δεν τιμαριθμοποιείται ούτε τη νέα χρονιά η φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα οι, κατώτερες του πληθωρισμού, αναπροσαρμογές να εξαϋλώνονται μετά την αφαίρεση του φόρου. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στην εξαγγελθείσα, εδώ και ένα χρόνο, βελτίωση στον τρόπο εφαρμογής της «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου» (ΕΑΣ). Η οποία επιβάλλεται εφ όλου του ποσού (300 € και πάνω για τις επικουρικές και 1.400 ευρώ και πάνω στις κυρίες), δεν υπάρχει προοδευτική κλιμάκωση, ενώ δεν τηρείται καν το αφορολόγητο όριο.
Πηγή: Χρήστος Μέγας στο ieidiseis.gr