Καταγγελίες συνταξιούχων που δεν είχαν ειδοποιηθεί και ανακάλυψαν ότι για τον µήνα Σεπτέµβριο είχε καταβληθεί στους λογαριασµούς τους ένα ποσό «έναντι» της σύνταξης
Σε 3.000 υπολογίζονται οι επαγγελµατίες µη µισθωτοί που δεν έλαβαν καθόλου σύνταξη ή εισέπραξαν ελάχιστα ποσά για τον µήνα Σεπτέµβριο και ενδεχοµένως η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και για τον Οκτώβριο, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν χρέη ασφαλιστικών εισφορών που δεν εξοφλήθηκαν παρότι εργάζονται, είτε γιατί δεν δήλωσαν την απασχόλησή τους είτε για εκπρόθεσµες δηλώσεις ή και για µη καταβολή του νέου ειδικού πόρου. Τα χρέη µεταφέρθηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), µε αποτέλεσµα την έναντι παρακράτηση του συνόλου ή µέρους της σύνταξης.
Το θέµα προέκυψε έπειτα από καταγγελίες συνταξιούχων, οι οποίοι δεν είχαν ειδοποιηθεί και ανακάλυψαν µε απόγνωση ότι για τον µήνα Σεπτέµβριο είχε καταβληθεί στους λογαριασµούς τους ένα ποσό «έναντι» της σύνταξης. Σύµφωνα µε τον ΕΦΚΑ, οι συγκεκριµένοι συνταξιούχοι είναι αµειβόµενα µέλη ∆Σ εταιρειών, είτε εξακολουθούν να εργάζονται πληρώνοντας τις καθιερωµένες εισφορές στην ασφαλιστική κλίµακα που έχουν επιλέξει.
Ωστόσο, είτε παρέλειψαν να δηλώσουν την εργασία είτε δεν πλήρωσαν τον πρόσθετο πόρο που προβλέπει ο νόµος για την απασχόληση συνταξιούχων.
Τι ισχύει με την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών
Το 10% αποτελεί παρακράτηση επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν και θα πρέπει -ούτως ή άλλως- να καταβάλλονται µέσω του εργοδότη στον ΕΦΚΑ. Για τους µισθωτούς προβλέπεται η καταβολή πόρου ύψους 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους, όπως αυτές ορίζονται στη νοµοθεσία. Για τους µη µισθωτούς, το ύψος του πόρου διαφοροποιείται µε βάση την υπαγωγή τους ή µη στην επικουρική ασφάλιση. Συγκεκριµένα, για υπαγωγή µόνο στην κύρια ασφάλιση καταβάλλεται πόρος το ποσό του οποίου ισούται µε το 50% της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας, ενώ σε περίπτωση υπαγωγής και στην επικουρική ασφάλιση καταβάλλεται πόρος στον e-ΕΦΚΑ ύψους 40% στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών και 40% στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης.
Κατ’ αναλογία των παραπάνω, ορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και ο πόρος για τους αγρότες, καθώς και για τους µισθωτούς µηχανικούς και τους έµµισθους δικηγόρους.
Επίσης, ο συµψηφισµός των ασφαλιστικών εισφορών που αφορά τους παράλληλα απασχολούµενους µε περισσότερες ιδιότητες εφαρµόζεται και στους απασχολούµενους συνταξιούχους, ωστόσο, δεν εφαρµόζεται για την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, δηλαδή καταβάλλεται πόρος για κάθε ασφαλιστέα απασχόληση για την οποία οφείλονται εισφορές.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα πρόσωπα που αµείβονται µε παραστατικό παρεχόµενων υπηρεσιών (τίτλο κτήσης) και καταβάλλουν πόρο ύψους 10% επί της αµοιβής που αποκοµίζουν από την ανάληψη εργασίας µετά τη συνταξιοδότηση. Σηµειώνεται ότι ο πόρος δεν προσµετράται στο όριο που προβλέπεται, ώστε η παρακρατούµενη εισφορά υπέρ κύριας ασφάλισης να µην µπορεί να υπερβαίνει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας. Το ετήσιο πλαφόν του πόρου δεν µπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της µηνιαίας εθνικής σύνταξης.
Από την 1η Ιανουαρίου, για πρώτη φορά υπάρχει ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Μέχρι πρότινος, ένα άτοµο µε αναπηρία που παίρνει σύνταξη από τον π. ΟΑΕΕ δεν επιτρεπόταν να εργαστεί µετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Το ίδιο ίσχυε και για τα υπόλοιπα ταµεία εκτός του π. ΙΚΑ.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
Πηγή parapolitika.gr