Έχει 7πλασιαστεί ο αριθμός των νόμιμα εργαζόμενων συνταξιούχων: από 30.000 το 2023 ήδη έχουν δηλώσει στον ΕΦΚΑ την απασχόλησή τους περισσότεροι από 200.000.
Η απασχόληση των συνταξιούχων διευκολύνεται με τις νέες ρυθμίσεις, ωστόσο είναι μια διάταξη με πολλές πτυχές και… ιδιοτέλειες.
Από την αρχή του χρόνου καταργήθηκε το πέναλτι 30% επί της σύνταξης, ανεξαρτήτως ύψους αυτής, και καθιερώθηκε πέναλτι 10% επί του μισθού των απασχολούμενων ή προσαύξηση 50% στις εισφορές κύριας ασφάλισης (συν 78 ευρώ το μήνα) στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Με αφορμή αυτή την εξέλιξη βγαίνουν κάθε μήνα στη σύνταξη χιλιάδες απασχολούμενοι, κυρίως επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες και, παράλληλα, συνεχίζουν το επάγγελμά τους. Συνήθως πρόκειται για Γιατρούς που διατηρούν το ιατρείο τους, Μηχανικούς και Δικηγόρους οι οποίοι διατηρούν τα γραφεία τους.
Η εν λόγω ρύθμιση ελάχιστα επηρεάζει τους Υδραυλικούς ή Ηλεκτρολόγους. Οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν να απασχολούνται χωρίς να χρειάζεται να διατηρούν κατάστημα ή γραφείο…
Επίσης η νέα διάταξη είναι φανερό ότι ευνοεί του ειδικευμένους (και δυσεύρετους) τεχνίτες, οι οποίοι διεκδικούν μια καλοπληρωμένη απασχόληση, (ενώ, παράλληλα, απολαμβάνουν μια μάλλον ικανοποιητική σύνταξη), παρά τους ανειδίκευτους εργάτες οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν καν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης για πλήρη σύνταξη…
Έτσι έχει 7πλασιαστεί ο αριθμός των νόμιμα εργαζόμενων συνταξιούχων: από 30.000 το 2023 ήδη έχουν δηλώσει στον ΕΦΚΑ την απασχόλησή τους περισσότεροι από 200.000 συνταξιούχοι.
Η κατάργηση, εξάλλου, των αντικινήτρων στην απασχόληση των συνταξιούχων είναι η κύρια αιτία ανισορροπίας στα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης. Με την έννοια ότι πυροδοτήθηκε κύμα φυγής με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να έχει αιτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών έκτακτη οικονομική στήριξη 500 εκ. ευρώ για φέτος και επιπλέον 600 εκ. για το 2025…
Να σημειωθεί ότι για τους αναπήρους, είτε έχουν λάβει αναπηρική σύνταξη είτε σύνταξη γήρατος (και ακολούθως αναζήτησαν εργασία), δεν επιβάλλεται η παρακράτηση του 10% επί των αποδοχών σαν μισθωτών και δεν προσαυξάνονται κατά 50% οι εισφορές κύριας σύνταξης στις περιπτώσεις άσκησης ελευθέριου επαγγέλματος.
Αντιστοίχως δεν έχει καν υποχρέωση ασφάλισης ο συνταξιούχος που έχει καθαρό εισόδημα έως 10.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες.
Δίχως παραίτηση
Μάλιστα με νεώτερη ρύθμιση, η οποία θα εισαχθεί εντός του φθινοπώρου στη Βουλή με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δεν θα απαιτείται η παραίτηση του αναπήρου για την λήψη της αναπηρικής σύνταξης.
Μια πρόβλεψη που υπάρχει στο δημόσιο, όπου απασχολείται μεγάλο ποσοστό αναπήρων και μάλιστα βαρέων περιπτώσεων (έχουν προσληφθεί και με τα ειδικά πρόσθετα μόρια που προβλέπονται στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ-νυν ΔΥΠΑ).
Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη της παραίτησης, για την χορήγηση σύνταξης γήρατος, ισχύει στο δημόσιο, οπότε στην ουσία ο συνταξιούχος αναπηρίας δεν μπορεί σήμερα να συνεχίσει η απασχόλησή του.
Αντιθέτως, στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει λόγος παραίτησης. Η αίτηση συνταξιοδότησης ουδόλως επηρεάζει την εργασιακή σχέση. Πλην ίσως την μη καταβολή τα αποζημίωσης (πλήρους) συνταξιοδότησης (40% της νόμιμης αποζημίωσης απόλυσης, εφόσον υπάρχει και επικουρική σύνταξη).
Ωστόσο, η… αθώα αυτή διάταξη για παρακράτηση από τον εργοδότη -και απόδοση στον ΕΦΚΑ- του 10% των μεικτών αποδοχών (μη ανταποδοτική εισφορά) έχει και τις παρενέργειές της: Ενημερώνει την επιχείρηση ποιος μισθωτός λαμβάνει, παράλληλα, και σύνταξη…
Ταυτόχρονα η απασχόληση περισσότερων συνταξιούχων εκτονώνει τις πιέσεις για καλύτερες αποδοχές, καθώς οι νέες συντάξεις είναι αρκετά μειωμένες, τόσο λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης (νόμος Κατρούγκαλου), όσο και λόγω ονομαστικής μείωσης των αποδοχών κατά τα τελευταία 12-14 χρόνια. Και αυτό καθώς η ανταποδοτική σύνταξη προκύπτει από το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης.
Πηγή: Χρήστος Μέγας στο ieidiseis.gr