Εξωπραγματικές δόσεις και υπέρογκες προκαταβολές για τους δανειολήπτες για να μην βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό
Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τον θεσμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που επιβάλλονται προκειμένου να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι οδηγούν σε νέα ασφυξία τους ευάλωτους δανειολήπτες.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι επιβάλλονται εξωπραγματικές δόσεις σε σχέση με τα εισοδήματα του δανειολήπτη και υπέρογκες προκαταβολές με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της ασφυξίας.
Το θέμα έθεσε επί τάπητος η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη σε συνέντευξή της στο Open, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν υπαχθεί 22.000 δανειολήπτες. Όμως, «αυτό που δεν έχουμε μάθει από το 2020 μέχρι και σήμερα είναι πόσοι από αυτούς συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις που ορίστηκαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό».
Η Κατερίνα Φραγκάκη έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση δανειολήπτριας που ανήκει στις ευάλωτες ομάδες και στην οποία με μηνιαίο εισόδημα 600 ευρώ ορίστηκε δόση 550 ευρώ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Όπως εξήγησε η δικηγόρος η ευάλωτη δανειολήπτρια υποχρεώθηκε να δεχθεί την πρόταση προκειμένου να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι της τον Νοέμβριο ενώ όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν ένας δανειολήπτης με εισόδημα 600 ευρώ το μήνα να πληρώνει τα 550 για τη δόση του δανείου.
Μέγα θέμα προκύπτει και με τις υπέρογκες προκαταβολές που ζητούνται από τυπικά μη ευάλωτους δανειολήπτες προκειμένου στη συνέχεια να καθοριστούν οι δόσεις μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Όπως εξήγησε η Κατερίνα Φραγκάκη φέροντας ως παράδειγμα έναν δανειολήπτη που σήμερα είναι άνεργος, προκειμένου μέσω του εξωδικαστικού να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός του ακινήτου για χρέος 120.000 ευρώ ζητήθηκε προκαταβολή 26.000 ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ ο δανειολήπτης είναι άνεργος ο εξωδικαστικός συμβιβασμός λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.
Πηγή avgi.gr