Τα θέματα που απασχολούν τους ηλικιωμένους μπορεί να σχετίζονται κυρίως με την υγεία τους, τη φαρμακευτική τους αγωγή, την επικοινωνία τους με τα συγγενικά τους πρόσωπα και τη διαχείριση του πένθους και του θανάτου, όμως όλα αυτά δεν τους εμποδίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για την καθημερινότητα ακόμα και τα προβλήματα της χώρας και των Ελλήνων.
Μάλιστα πολύ συχνά συγκρίνουν το παρελθόν με το σήμερα. Και τις περισσότερες φορές είναι πολύ θυμωμένοι…, προφανώς από τα αποτελέσματα των συγκρίσεων.
Αυτά περιγράφει η κ. Κατερίνα Ζιαζιά, διευθύντρια του Γηροκομείου της Λάρισας που μίλησε στην εφημερίδα «Ελευθερία» και τον δημοσιογράφο Κώστα Γκιάστα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Τρίτης Ηλικίας.
Πάνω στο συγκεκριμένο μάλιστα θέμα ανέφερε:
* Πώς περνούν τις ημέρες τους εκτός από το φαγητό και τον ύπνο; Υπάρχουν δραστηριότητες;
«Το ημερήσιο πρόγραμμά τους περιλαμβάνει εκτός από το φαγητό τους (με εξατομικευμένο μενού όπου χρειάζεται σύμφωνα με τα προβλήματα υγείας τους), καθημερινό καφέ στον χώρο του καφενείου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους χώρους συνάντησης των ηλικιωμένων, όπου περνούν ευχάριστα τον ελεύθερό τους χρόνο με παρακολούθηση των ειδήσεων της χώρας από την τηλεόραση, ανάγνωση βιβλίων και προβολές τις απογευματινές ώρες ταινιών και ντοκιμαντέρ.
Το εργαστήριο χειροτεχνίας είναι χώρος ο οποίος λειτουργεί καθημερινά και παραδίδονται μαθήματα χειροτεχνίας (ζωγραφική, χαλκογραφίες, αναπαλαίωση εικόνων, κατασκευή κεριών κλπ.). Στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται και η ομάδα μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής. Επίσης, ο περιβάλλων χώρος, ο κήπος μας και το Ιερό Παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης είναι ένα καταφύγιο για τους ηλικιωμένους μας. Έχουν την ευκαιρία να κάνουν περιπάτους, να παρακολουθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και να εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Ο φυσίατρος κ. Μάρκος Σγάντζος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής, είναι υπεύθυνος των προγραμμάτων γηριατρικής αποκατάστασης.
Υπάρχει 24ωρη νοσηλευτική φροντίδα και υπάρχει ο ιατρός του ιδρύματος που παρακολουθεί τη γενικότερη υγεία τους.
Ο φυσικοθεραπευτής του ιδρύματος πέρα των ατομικών θεραπειών, οργανώνει ομάδες γυμναστικής των ηλικιωμένων. Σημαντικό ρόλο επίσης στη δραστηριοποίηση των ηλικιωμένων παίζουν και εξωτερικοί φορείς όπως:
Ομάδα με δύο εθελόντριες της Εταιρίας Νόσου Alzheimer με μουσικοθεραπεία στον προαύλειο χώρο τη θερινή περίοδο και στον χώρο του καφενείου τη χειμερινή, κατόπιν συνεννόησης με την Κοινωνική Υπηρεσία, (Επιστημονική Σύμβουλος, κα Νιφλή Λένα).
Ομάδα μουσικής ψυχαγωγίας μέσω zoom με τους Αγγέλους της Χαράς και την Κοινωνική Λειτουργό του ιδρύματος.
Ομάδα της ΕΠΑΨΥ με τη συμμετοχή δύο επιστημονικών υπευθύνων, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του ιδρύματος, πραγματοποιούν ομαδικές δράσεις στον χώρο του καφενείου με σκοπό την ενίσχυση των γνωστικών και λειτουργικών τους δεξιοτήτων.
Ομάδα μέσω zoom με το εργαστήρι Ζωής και την Κοινωνική Λειτουργό του ιδρύματος όπου παρουσιάζονται βίντεο και γίνονται συζητήσεις πάνω στο θέμα παρουσίασης.
Συνεργασία του ιδρύματος με την Κινητή Μονάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Λάρισας η οποία απαρτίζεται από τον ψυχίατρο κ. Τσάλτα Χρήστο, την κοινωνική λειτουργό κ. Αντωνία Κερμελίδη, την ψυχολόγο κ. Σοφία Καραλή και την επισκέπτρια Υγείας κ. Ιωάννα Ξανθή, για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των φιλοξενούμενων.
Η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού, Παράρτημα Λάρισας, τμήμα κοινωνικής πρόνοιας συντροφεύει πάντα τα γεροντάκια μας.
Με την ευκαιρία μέσω της εφημερίδας σας, θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια όλους τους προαναφερόμενους καθώς και τους μεγάλους δωρητές, ευεργέτες, την εταιρεία NAVARINO (Εμπόριο Δορυφορικών Συστημάτων Πλοίων), AHEPA Larissa Chapter «P. Baltis» HJ-26 Hellas, ΔΙΑΣ (Σκαλωσιές Κερκίδες Δίας Μον.ΙΚΕ), ΙΑΣΩ Λάρισας, καθώς και το Ξενοδοχείο IMPERIAL, Ξενοδοχείο DINANI Λάρισας, Σούπερ Μάρκετ Γαλαξίας, Τράπεζα Τροφίμων, συλλόγους, φορείς και ιδιώτες και όσους πιθανόν έχω ξεχάσει για τη συνδρομή τους στη λειτουργία του Γηροκομείου».
*Τι τους απασχολεί περισσότερο πιστεύετε;
«Τα θέματα που απασχολούν τους ηλικιωμένους είναι η υγεία τους και η φαρμακευτική τους αγωγή, η σχέση τους και η επικοινωνία με τα παιδιά τους ή άλλα συγγενικά άτομα καθώς και η διαχείριση του πένθους και του θανάτου. Δεν σας κρύβω ότι τους απασχολεί και η καθημερινότητα και τα προβλήματα της χώρας και των Ελλήνων, παραλληλίζοντας πολλές φορές το παρελθόν με το σήμερα. Και τις περισσότερες φορές είναι πολύ θυμωμένοι…!».
*Ενημερώνονται για όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία ή είναι κλεισμένοι στον μικρό κόσμο του Γηροκομείου;
«Στην προσπάθειά του για την κοινωνικοποίηση και τη σύνδεση των ηλικιωμένων με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, το Γηροκομείο Λάρισας, οργανώνει επισκέψεις πολιτιστικού χαρακτήρα, εκδρομές και η ενημέρωσή τους είναι άμεση, τόσο από την κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος, το προσωπικό, όσο και από τις εφημερίδες και την τηλεόραση».