Αυτή η απλή κίνηση δε θα σας χαρίσει απλώς μια ανανεωμένη γευστική εμπειρία, αλλά και τη δυνατότητα να φροντίσετε την υγεία σας
Αν αναζητάτε μια πιο υγιεινή εκδοχή του πρωινού σας γεύματος, είτε πρόκειται για ένα μπολ δημητριακών, είτε για ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ, μια καλή ιδέα είναι να αντικαταστήσετε το αγελαδινό γάλα με το γάλα σόγιας, υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές σε νέα ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο BMC Medicine.
Το γάλα σόγιας, μια φυτική εναλλακτική λύση, απέκτησε για πρώτη φορά δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990, λειτουργώντας ως εναλλακτική λύση του παραδοσιακού, αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο, η απήχησή του κάμφθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας του επίσημου χαρακτηρισμού του ως «εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο», λόγω της υψηλής προσθήκης σακχάρων. Την ίδια ώρα, άλλα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα αμυγδάλου και το γάλα βρόμης, έχουν επίσης γίνει δημοφιλή.
Ωστόσο, η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο υποστηρίζει εκ νέου το γάλα σόγιας, επισημαίνοντας ότι εξακολουθεί να συσχετίζεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι ερευνητές διεξήγαγαν εκτενή ανάλυση σε 17 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 500 άτομα, για να εξετάσουν τις επιπτώσεις της αντικατάστασης του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας. Κάθε μελέτη διήρκεσε περίπου 4 εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 500ml γάλακτος -αγελαδινού ή σόγιας- καθημερινά.
Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: Σε όλες τις μελέτες, η αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος με γάλα σόγιας συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, μειωμένη αρτηριακή πίεση και μειωμένους δείκτες φλεγμονής. Τα οφέλη αυτά αρκούν, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να υποστηρίξουν τον αποχαρακτηρισμό του γάλακτος σόγιας ως «εξαιρετικά επεξεργασμένου τροφίμου», με τους ίδιους να τονίζουν ότι η κατηγοριοποίηση αυτή είναι παραπλανητική. Για να στηρίξουν αυτό το επιχείρημα, οι ερευνητές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το γάλα σόγιας, περιέχει περίπου 60% λιγότερα σάκχαρα από το αγελαδινό. Αυτό, σε συνδυασμό με τα οφέλη για την υγεία, ενισχύει τον ισχυρισμό ότι το γάλα σόγιας αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το τόσο το γάλα σόγιας, όσο και άλλες φυτικές επιλογές υπολείπονται σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με το αγελαδινό, έχοντας το καθένα διαφορετικό διατροφικό προφίλ. Ειδικότερα, μια σειρά μελετών έχει αναδείξει το γάλα με βάση το μπιζέλι ως την πλησιέστερη χορτοφαγική εναλλακτική λύση στο αγελαδινό γάλα σε ό,τι αφορά στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Μεταξύ διαφόρων φυτικών επιλογών -όπως το γάλα αμυγδάλου, κάσιους, καρύδας, κάνναβης, βρώμης και ρυζιού- το γάλα μπιζελιού είχε τα υψηλότερα επίπεδα φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου, ενώ το γάλα σόγιας είναι το πλουσιότερο σε μαγνήσιο. Όλα, όμως, τα φυτικά γάλατα βρέθηκαν να είναι συνολικά διατροφικά κατώτερα από το αγελαδινό.
Λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τις φυτικές επιλογές, επιλέξτε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις διατροφικές σας ανάγκες. Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα γεμίσετε το πρωινό σας φλιτζάνι, δοκιμάστε να το εμπλουτίσετε με γάλα σόγιας. Μπορεί αυτή να είναι μια κίνηση πολύ πιο ωφέλιμη απ’ όσο πιστεύετε.
Πηγή ygeiamou.gr