Σε μια προσπάθεια να σταματήσει το brain drain η κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Πορτογαλία σχεδιάζει φοροαπαλλαγές διάρκειας 10 ετών
Η Πορτογαλία σχεδιάζει να μετατραπεί σε παράδεισο χαμηλής φορολογίας για τους νέους, προσφέροντας επί μια δεκαετία φορολογικές ελαφρύνσεις σε άτομα που ξεκινούν την καριέρα τους, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το αυξανόμενο brain drain.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας θέλει να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των νέων επί 10 χρόνια – συμπεριλαμβανομένου του πρώτου έτους κατά το οποίο δεν θα καταβληθεί κάποιος φόρος – στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έχει ελάχιστα προηγούμενα στη δημοσιονομική πολιτική σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τους FT.
Η πρωτοβουλία υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιστροφής της εξουθενωτικής φυγής των νέων, οι οποίοι εγκαταλείπουν μια από τις φτωχότερες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης σε αναζήτηση καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας στο εξωτερικό.
Πορτογαλία: Το πλάνο της κυβέρνησης
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Luís Montenegro, ο οποίος ηγείται μιας ευάλωτης κυβέρνησης μειοψηφίας, θα παρουσιάσει το φορολογικό σχέδιο ως μέρος του προϋπολογισμού του 2025 την Πέμπτη, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι έχει αρκετές ψήφους για να το εγκρίνει το κοινοβούλιο. Εάν αποτύχει, η επιβίωση της κυβέρνησής του θα τεθεί εν αμφιβόλω.
Η κυβέρνηση στη Λισαβόνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει έναν συνδυασμό υψηλών φόρων, χαμηλών μισθών και υψηλού κόστους στέγασης που οδηγούν πολλούς νέους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο εκτός της χώρας.
«Ο στόχος μας είναι πραγματικά να αυξήσουμε την ικανότητά μας να διατηρούμε τα ταλέντα, να κρατήσουμε τους νέους μας στην Πορτογαλία, διασφαλίζοντας ότι λιγότεροι από αυτούς θα φεύγουν και ότι όσοι φεύγουν θα μπορούν να επιστρέψουν», δήλωσε ο Montenegro αυτό το καλοκαίρι. «Θέλουμε ένα φορολογικό σύστημα πιο φιλικό προς τους νέους».
Σύμφωνα με την πρόταση, οι νέοι δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος κατά το πρώτο έτος εργασίας τους. Θα απαλλάσσονταν από το 75% του φόρου που αναλογεί στα έτη δύο έως τέσσερα, θα απαλλάσσονταν από το 50% του φόρου που αναλογεί στα έτη πέντε έως επτά και θα απαλλάσσονταν από το 25% στα έτη οκτώ έως δέκα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον Οικονομικό Ταχυδρόμο