Άρθρο με τίτλο: “Χάθηκαν 317.000 θέσεις εργασίας από την είσοδό μας στα Μνημόνια!” δημοσιεύει ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος.
Σ αυτό αναφέρονται τα εξής:
Μείωση της απασχόλησης κατά 6,5% το 2024 σε σχέση με το 2009!
Αποκαλυπτικά ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2009-2024
Το ελληνικό παράδοξο: Μείωση της ανεργίας με μείωση της απασχόλησης!
Ι. Μείωση της ανεργίας αλλά και μείωση της απασχόλησης. Χάθηκαν 317.000 θέσεις εργασίας
Από κυβερνητικά στελέχη και φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ επαναλαμβάνεται ότι δήθεν βελτιώνεται η πορεία τής ελληνικής αγοράς εργασίας, ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας και ότι η ανεργία μειώθηκε στα προ Μνημονίου επίπεδα.
Η αριθμητική-ποσοτική αυτή εκτίμηση, «στεγνή» και χωρίς να ληφθούν υπόψη σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά εργασίας, δείχνει να είναι σωστή. Όμως, ουδόλως ορθή είναι από ποιοτικής άποψης πολύ περισσότερο όταν τοποθετείται απομονωμένη από τα χαρακτηριστικά και τις πολλές συναρτήσεις τής μισθωτής εργασίας (ύψος μισθών-υπερωριών, ώρες ημερήσιας/εβδομαδιαίας απασχόλησης, όρια ηλικίας προς συνταξιοδότηση, φορολογία, πληθωρισμός κ.λπ.).
Πιο συγκεκριμένα, αποκρύπτεται τεχνηέντως το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων το 2024 (εργατικό δυναμικό) μειώθηκε κατά 317.000 σε σχέση με το 2009, πριν την είσοδό μας στα Μνημόνια. Συνεπώς η ανεργία μειώθηκε μεν αριθμητικά, αλλά μαζί μειώθηκε και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων.
Επίσης, τα στελέχη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, αλλά και η συστημική διανόηση, αποφεύγουν να αναφερθούν στα ευρήματα των επίσημων οργανισμών και υπηρεσιών για τη μεγάλη έκρηξη, τα τελευταία χρόνια, της μερικής απασχόλησης αλλά και των άλλων μορφών «ευέλικτης» εργασίας, η εισαγωγή των οποίων διευκολύνθηκε και με τους νόμους Χατζηδάκη 4808/2021 και Γεωργιάδη 4053/2023.
Τέλος, σημαντικό στοιχείο που σχετίζεται και επηρεάζει τα ποσοστά ανεργίας είναι τα ευρήματα για το ύψος και την εξέλιξη των μισθών τα τελευταία χρόνια οι οποίοι είναι κι αυτοί σε αντίθετη κατεύθυνση από το κυβερνητικό αφήγημα αφού τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν αυξήθηκαν (όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση), αλλά μειώθηκαν και σε ονομαστικό επίπεδο και κυρίως σε ισχύ ονομαστικής δύναμης.
Έτσι, σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013, όπως αποδεικνύεται από τους παρακάτω πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ, που η ανεργία είχε εκτοξευθεί στο 27,8% και οι απασχολούμενοι είχαν μειωθεί στους 3.518.511, η κατάσταση όντως είναι πολύ καλύτερη.
Σε σύγκριση όμως με τον Αύγουστο του 2009, έναν χρόνο πριν την είσοδό μας στα Μνημόνια, που η ανεργία ανερχόταν στο 9% αλλά οι απασχολούμενοι ήταν 4.570.415 (σχεδόν 1 εκατομμύριο περισσότεροι), ο ανωτέρω κυβερνητικός ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Τα στοιχεία τής ανεργίας, συνεπώς, πρέπει να διαβάζονται συνδυαστικά και να συνεκτιμάται τόσο το πλήθος του εργατικού δυναμικού όσο και η ποιότητα των νέων θέσεων εργασίας, καθώς και ο μεγάλος αριθμός των νέων που μετανάστευσαν από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια μέχρι ακόμα και σήμερα.
Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στη σελίδα ΕΝΥΠΕΚΚ