Πέντε προτάσεις για Πανευρωπαϊκές Συντάξεις, σπρώχνουν τα PEPP, και οδηγούν στην συγχώνευση του δεύτερου με τον τρίτο πυλώνα σύνταξης
Τον γρίφο των Πανευρωπαϊκών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων (ΡΕΡΡ) επιχειρούν να λύσουν οι τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, EKT και την Εποπτική Ευρωπαϊκή Αρχή, EIOPAγια την ιδιωτική ασφάλιση και την ιδιωτική επαγγελματική συνταξιοδότηση.
Ρίχνουν στο τραπέζι πέντε προτάσεις.
Τα Πανευρωπαϊκά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα προτάθηκαν περίπου 10 χρόνια πριν στην οικονομική κρίση, όταν καταλύθηκαν σημαντικοί θεσμοί πάνω στους οποίους έχει στηριχτεί το οικοδόμημα της ΕΕ με σκοπό να καλύψουν τα κενά των κρατικών συντάξεων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης του εργατικού δυναμικού.
Σήμερα η EIOPA σχεδιάζει την αναθεώρηση του πλαισίου ώστε τα ασφαλιστικά αυτά προϊόντα όπως σημειώνει να εξυπηρετήσουν τον σκοπό της έκδοσης τους.
SkipAds by
Εν όψει της αναθεώρησης του Κανονισμού για πανευρωπαϊκά ασφαλιστικά προϊόντα το 2027, η EIOPA, εξετάζοντας τα προβλήματα που είναι προβλήματα, προσφορά, ζήτησης και φορολογικά παραθέτει 5 προτάσεις.
Τέσσερα τα κύρια προβλήματα σύμφωνα με τους ειδήμονες:
1. Οι πάροχοι είναι αρνητικοί στο να προσφέρουν τα προϊόντα, λόγω του περιορισμού που επιβάλλεται για μη υπέρβαση των δαπανών και προμηθειών πέραν του 1% του συσσωρευμένου κεφαλαίου ετησίως.
Η τήρηση του ορίου απαιτεί μεγάλη κλίμακα ασφαλισμένων για να είναι κερδοφόρα η παροχή PEPP.
2.Το πλαίσιο για τη διασυνοριακή παροχή του PEPP είναι περίπλοκο, απαιτώντας εθνικούς υπο-λογαριασμούς.
3. Ο χαμηλός δείκτης ατομικής συνταξιοδότησης στην Ευρώπη επιμένει, καθώς οι συνεχείς οικονομικές προκλήσεις εξακολουθούν να εμποδίζουν τη ζήτηση.
4. Η ανομοιογένεια στις φορολογικές νομοθεσίες μεταξύ των κρατών- μελών εμποδίζει την διάδοση του προϊόντος.
Τι προτείνει η EIOPA:
Την συγχώνευση των συντάξεων δεύτερου και τρίτου πυλώνα σε ένα ενιαίο προϊόν για να αυξηθεί το μέγεθος της αγοράς.
– Αντί για ένα αυστηρό ανώτατο όριο των προμηθειών, να δοθεί περισσότερη προσοχή στην προστιθέμενη αξία του ΡΕΡΡ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τους στόχους των ασφαλισμένων.
– Να προβλεφθεί ως προαιρετική η δημιουργία εθνικών υπο- λογαριασμών.
– Την εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης συντάξεων και πίνακες ελέγχου συντάξεων για την παρακολούθηση, αφενός των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων κάθε ασφαλισμένου και αφετέρου στον εντοπισμό συνταξιοδοτικών κενών και στους τρεις πυλώνες.
– Την φορολογική εναρμόνιση των PEPP με αυτή των λοιπών ατομικών συνταξιοδοτικών προϊόντων.
Πηγή: Ελ. Ερμείδου – bankingnews.gr