Μετά την Πρωτοχρονιά στην ιστοσελίδα της ΤτΕ θα δημοσιεύονται στοιχεία και πληροφορίες που θα τις υποβάλλουν τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ώστε να καταστούν πιο διαφανείς οι χρεώσεις
Στο… συρτάρι μπήκε οριστικά το σχέδιο για την έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις τεράστιες προμήθειες που επιβάλουν σε κάθε είδους συναλλαγή, ακόμα και στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, ενώ υπέρογκα είναι τα έσοδα και από τα ληστρικά επιτόκια που δίνουν σε καταθέτες και δανειολήπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν μέτρα μείωσης των υπέρογκων προμηθειών, μετά από συμφωνία που έχει επέλθει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις διοικήσεις των τραπεζών.
Συγκεκριμένα, θα αφορά μειώσεις προμήθειες στις πληρωμές λογαριασμών (ρεύμα, νερό, τηλεφωνία κτλ), συνδρομές πιστωτικών καρτών, εμβάσματα, αλλά και συναλλαγές μέσω ΑΤΜ με κάρτα άλλης τράπεζας.
Απέναντι σε αυτό το σχέδιο βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ετοιμάζεται να φέρει στις αρχές του 2025 το «παρατηρητήριο τραπεζικών προμηθειών και επιτοκίων».
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιεύει στον ιστοχώρο της στοιχεία και πληροφορίες που θα τις υποβάλλουν τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα αναφορικά με:
τα επιτόκια καταθέσεων,
τα επιτόκια πιστώσεων στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, περιλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, καθώς και τις προμήθειες και τα έξοδα που χρεώνουν για τις εν λόγω πιστώσεις, και
τις χρεώσεις, τις προμήθειες και τα τέλη υπηρεσιών που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών.
Η πρώτη ανάρτηση των εν λόγω στοιχείων και πληροφοριών, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2024, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025.
Τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσιάζουν κάθε τρίμηνο οι τράπεζες αποκαλύπτουν το τεράστιο πάρτι που γίνεται σε επίπεδο εσόδων. Στο εννεάμηνο του 2024 τα έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε 6,35 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 1,54 δισ. ευρώ.
Η αναλγησία των συστημικών τραπεζών δεν έχει τέλος, καθώς εισπράττουν τεράστια ποσά από τόκους δανείων και την ίδια ώρα προσφέρουν στους καταθέτες σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
Η λίστα με τις χρεώσεις των τραπεζών δεν έχουν τέλος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:
ετήσια συνδρομή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας έως και 20 ευρώ,
για να πληρωθούν ΕΦΚΑ, ρεύμα και νερό, οι τράπεζες χρεώνουν κάθε φορά από 0,30 ευρώ έως 0,60 ευρώ,
για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης το κόστος κυμαίνεται από 1 ευρώ έως και 5 ευρώ,
για ανανέωση κάρτας που λήγει, ο κάτοχος θα πρέπει να πληρώσει 5-6 ευρώ ανάλογα την τράπεζα,
ένας δανειολήπτης για να αλλάξει το πρόγραμμα ή τη διάρκεια αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου καλείται να καταβάλει από 50 ευρώ έως 250 ευρώ.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κάρτας, με τις προμήθειες να επιβαρύνουν τους εμπόρους. Η μέση προμήθεια για τη χρήση POS κυμαίνεται μεταξύ 0,45% και 2%, ανάλογα με την τράπεζα και το προφίλ του πελάτη, ενώ πλέον χρεώνεται και η (υποχρεωτική) κατοχή του συστήματος IRIS για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν με τους πολίτες. Το κράτος τούς έχει υποχρεώσει να δηλώνουν επαγγελματικό λογαριασμό και κάθε φορά που δέχονται χρήματα στον λογαριασμό τους οι επαγγελματίες βλέπουν χρεώσεις 2-5 ευρώ.
Η συνέχεια του άρθρου βρίσκεται στο newsbreak.gr