Η γαλλική ΜΚΟ Bloom προειδοποιεί για ένα «υγειονομικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων» σχετικά με τα επίπεδα υδραργύρου σε κονσέρβες τόνου. Η έρευνά της, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, βρήκε απήχηση σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα επιφέρει αλλαγή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία;
Η ΜΚΟ Bloom εξέτασε τυχαία 148 κονσέρβες τόνου από πέντε ευρωπαϊκές χώρες και σε όλες διαπίστωσε μόλυνση από υδράργυρο. Μία από τις δέκα ξεπέρασε τα επιτρεπόμενα επίπεδα για τον φρέσκο τόνο. Ορισμένα δείγματα περιείχαν ακόμη και το τετραπλάσιο της επιτρεπόμενης ποσότητας. Η έκθεσή της αναζωπύρωσε τη συζήτηση για την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη.
Η κύρια συντάκτρια είναι μια 25χρονη βιοχημικός, η Julie Guterman. Δεν δούλεψε μόνο με δείγματα τόνου, τα οποία η Bloom είχε αναλύσει σε εξωτερικό εργαστήριο. Έψαξε σε έγγραφα του FAO, του ΠΟΥ και της ΕΕ ακόμη και από τη δεκαετία του ’60 για να καταλάβει πώς καθορίστηκε το όριο του 1 χιλιοστόγραμμου υδραργύρου ανά κιλό. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα όρια καθορίζονται από δημόσιες αρχές σε συνεννόηση με το λόμπι του τόνου.
«Οι δημόσιες αρχές εξέτασαν το επίπεδο μόλυνσης του τόνου με υδράργυρο και καθόρισαν αυτό το επίπεδο στους κανονισμούς. Με άλλα λόγια, καθόρισαν ένα μέγιστο επίπεδο υδραργύρου στον τόνο που θα τους επέτρεπε την πώληση όλων των αποθεμάτων τόνου τους, τα οποία είναι πολύ μολυσμένα με υδράργυρο, αλλά όχι την προστασία της δημόσιας υγείας. Διότι αν καθορίζαμε ένα πραγματικό επίπεδο για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα ήμασταν πολύ κάτω από αυτό που έχει καθοριστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Η Bloom ένωσε τις δυνάμεις της με μια άλλη γαλλική ΜΚΟ, τη Foodwatch, για να ξεκινήσει μια εκστρατεία πίεσης εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών προκειμένου να αλλάξουν τους ισχύοντες κανόνες.
Η συνέχεια του άρθρου βρίσκεται στο euronews